Antenneversterker voor een goed signaal

Een antenneversterker wordt gebruikt om het antennesignaal te van uw TV te versterken. Omdat uw kabelaanbieder zorg dient te dragen dat het aangeboden signaal voldoende sterk moet zijn voor tenminste 1 ontvanger kan het zijn dat u onvoldoende signaal heeft om al uw TV’s op een juiste wijze van een goed beeld te voorzien.

Signaalverlies

U heeft altijd signaalverlies bij het aansluiten van een TV of ontvanger. Niet alleen de gebruikte connectoren maar ook de coax kabel zelf en eventuele splitters leveren signaalverlies op. Hoeveel verlies er in totaal optreedt is afhankelijk van de gebruikte materialen. Een beetje verlies is op zich niet erg, het inkomende signaal is doorgaans voldoende sterk om 1 of meer TV’s aan te sluiten als u dit op een juiste wijze doet. Wanneer u te veel verlies heeft dan heeft u onvermijdelijk storing tijdens het kijken. In zo’n geval zou u met een antenneversterker het inkomende signaal kunnen versterken om dit verlies op te vangen.

Soorten antenneversterkers

Antenneversterkers, ook wel signaalversterkers genoemd, zijn er grofweg in 2 uitvoeringen.
Het verschil ligt natuurlijk wat genuanceerder maar je zou kunnen zeggen dat:

  • Niet-retourgeschikte versterkers bedoeld zijn voor analoge versterking
  • Retourgeschikte versterkers bedoeld zijn voor digitale versterking

Naast de retourgeschiktheid is er ook een verschil in de mate van versterking, uitgedrukt in decibel (dB) en de hoeveelheid uitgangen. Ook de aansluitingen verschillen, niet-retourgeschikte exemplaren zijn doorgaans voorzien van de zgn. IEC-connectoren. Dit zijn de oude mannetje/vrouwtje stekkers. De retourgeschikte exemplaren zijn daarentegen meestal voorzien van zgn. F-connectoren; dit zijn schroefaansluitingen die minder verlies geven.

Een antenneversterker wordt altijd geplaatst op de plek waar het signaal nog goed is. Anders versterkt je namelijk ook de storing.

Antenneversterker aansluiten

Mocht uw bekabeling (compleet met evt. splitters) teveel verlies geven, danĀ  is dat op analoge ontvangers te zien als strepen of ruis. Bij digitale ontvangers laat zich dat zien als blokjes of zelfs helemaal geen beeld. In dergelijke gevallen dient u in eerste instantie uw bekabeling te controleren en het verlies eventueel te compenseren door het plaatsen van een antenneversterker. Een antenneversterker wordt altijd geplaatst op de plek waar het signaal nog goed is. Dit is bij voorkeur de plaats waar het antennesignaal de woning binnenkomt.

Voor een compleet overzicht aan goede TV versterkers gaat u naar Kabelmaxx.nl

Kijk op Kabelmaxx.nl voor een compleet overzicht van
antenneversterkers om uw TV signaal te versterken.