Signaalverlies, wat doe ik eraan?

Vaak wordt als eerste naar een TV versterker gekeken als oplossing wanneer het beeld storing vertoond. In de praktijk zou dat eigenlijk de laatste stap moeten zijn. U heeft namelijk altijd last van signaalverlies bij het aansluiten van 1 of meerdere TV’s. Pas als het verlies te veel wordt of de kwaliteit te laag is, resulteert dat in storing.

Iedere 3dB signaalverlies is een halvering van het signaal; bij 10dB verlies betekent dat omgerekend ruim 85% signaalverlies!

Signaalsterkte en signaalverlies

Signaalsterke wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het signaal wat kabelbedrijven leveren zit vaak rond de 60-70dB, dit is voldoende voor de aansluiting van minimaal 1 ontvanger. In de praktijk kunt u daar best meerdere TV’s op aansluiten als maar voldoende signaal over houdt. Alle bekabeling, waaronder kabels, connectoren en splitters geven nl. meer of minder verlies.
Een goede coax kabel voor TV gebruik geeft bijvoorbeeld zo’n 19 dB verlies per 100 meter en een 2-weg splitter gemiddeld zo’n 4dB. Al het verlies (in dB) mag u bij elkaar optellen zodat u een idee krijgt van het totale verlies.

Voorbeeld:
U plaatst een 2-weg splitter op het binnenkomende punt en hebt 10 meter kabel om naar de TV in de woonkamer te gaan. Op de 2 aansluiting van de splitter plaatst u een kabel van 5 meter naar slaapkamer1 waar u een 2e splitter heeft geplaatst naar slaapkamer2 die daar vandaan ook met 5 meter kabel is verbonden. In het onderstaande rekenvoorbeeld nemen we het verlies van de connectoren nog even voor lief.

– verlies woonkamer: 4dB + 1.9dB = 5.9dB
– verlies slaapkamer1: 4dB + 0.95dB + 4dB = 8.95dB
– verlies slaapkamer2: 4dB + 0.95dB + 4dB + 0.95dB = 9.9dB

Het signaal op slaapkamer2 verliest dus zo’n 10dB aan signaal.
Iedere 3dB verlies betekent een halvering van het signaal waardoor u ruim 85% signaalverlies heeft!

Hoe beperk ik mijn signaalverlies?

Om uw signaalverlies te beperken kunt u gebruik maken van:

  1. betere coax kabels
  2. goede connectoren
  3. vermijd het (overmatig) gebruik van splitters

Gebruik goede Coax kabels
Goede coax kabels voor TV gebruik hebben een impedantie van 75 Ohm, hebben een solide kern van voldoende diameter en zijn goed afgeschermd tegen storingen van buitenaf. Het signaal wordt nl. getransporteerd over de kern van de kabel; dit is slechts 1 enkele ader en is dus belangrijk voor een goede overdracht. Omdat de kerndiameter niet altijd snel te meten is kun je de buitendiameter van de kabel als leidraad nemen. Een goede coax kabel (liefst voorzien van een Kabel Keur keurmerk) zoals de KOKA799 of de KOKA9TS van Hirschmann heeft een diameter van ~7mm. Wanneer u een dunnere kabel heeft dan zal de kern ook een kleinere diameter hebben dan die van de KOKA799; dit leidt tot meer verlies. Zeker bij langere kabels heeft u hier veel voordeel.

Gebruik goede connectoren
Ook het gebruik van goede connectoren scheelt enorm. Maak indien mogelijk voor de kabelverdeling gebruik van zgn. F-connectoren. Hierbij de de ader van de kabel onderdeel van de connector. Dit scheelt een aantal extra overgangen die kunnen leiden tot storingen. Wilt u liever gebruik blijven maken van de mannetje/vrouwtje (IEC) connectoren, dan kunt u kiezen voor de Hirschmann KOKWI en KOSWI pluggen. Deze zijn goed afgeschermd, hebben een degelijke verbinding en dragen het Kabelkeur keurmerk.

Vermijd het overmatig gebruik van splitters
In het eerder genoemde voorbeeld zou u indien mogelijk de 2e splitter kunnen laten vervallen een een directe kabel van 10 meter van slaapkamer2 naar beneden kunnen trekken en een 3-weg splitter beneden kunnen plaatsen.
Een 3-weg splitter met ~5.7dB verlies plus 1.9dB geeft dan 7.6dB verlies op slaapkamer2 in plaats van 9.9dB. Op deze wijze krijgen alle aansluitingen ongeveer hetzelfde verlies. Dit kan net de winst zijn om op slaapkamer2 toch een storingsvrij beeld te geven; immers een +3dB is een verdubbeling van het signaal.

Gebruik een signaalversterker

Een ander alternatief, of in combinatie met de 3-weg splitter, is het plaatsen van een antenneversterker.  Uitgaande van het eerdere voorbeeld zou U een lichte versterking (+6dB) kunnen toepassen zodat u het verlies in de woonkamer tot nul reduceert. Het verlies in slaapkamer 2 wordt dan 3.9dB.
In combinatie met een versterking van +8dB en een 3-weg splitter heft u het totale verlies op alle aansluitingen zelfs geheel op.

Versterkers zijn meestal ook uitgerust met een verzwakker; dit klink misschien raar maar is best logisch. Als u bijvoorbeeld een +20dB versterker zou inzetten dan versterkt u eigenlijk te veel om het verlies te compenseren. In dat geval kunt u met met verzwakker de mate van versterking terug schroeven tot het gewenste niveau.

Op Kabelmaxx.nl kun je snel een passende signaalversterker kopen.

Kijk op Kabelmaxx.nl voor een compleet overzicht van
singaalversterkers om uw TV signaal te versterken.